אילו הקלות במס הכנסה מגיעות לגמלאים ובעלי הכנסה נמוכה?

הקלות במס הכנסה מהוות הקלה כלכלית משמעותית לגמלאים ולבעלי הכנסות נמוכות. מערכת המיסוי בישראל מכירה בצרכים הייחודיים של אוכלוסיות אלו ומציעה הטבות והקלות המאפשרות להם לשמור על יותר מהכנסתם החודשית.

הכתבה בשיתוף עם חברת החזרי מס המספקת שירותי החזרי מס לשכירים, חיילים, נכים ועוד.

הגדרת גיל הפרישה לגמלאים

הקלות המס שמקבלים גמלאים קשורות לגיל הפרישה המוגדר בחוק. כיום גיל הפרישה בישראל עומד על 67 לגברים ו-62 לנשים, אם כי ישנם דיונים על העלאת גיל הפרישה לנשים בהדרגה.

עם הגעה לגיל פרישה, זכאים הגמלאים להטבות מס נוספות. מעבר לכך, פנסיונרים המקבלים קצבאות פנסיה ממעסיקים או מקורות אחרים עשויים להיות זכאים להקלות מס נוספות שקשורות לקצבה עצמה.

אילו הקלות במס הכנסה מגיעות לגמלאים?

1. נקודות זיכוי במס הכנסה

גמלאים זכאים לנקודות זיכוי נוספות לאחר גיל הפרישה, המפחיתות את תשלומי המס שלהם. כל נקודת זיכוי שווה סכום מסוים (המתעדכן מדי שנה), ונקודות אלו ניתנות על בסיס גיל ובמקרים מסוימים על פי מצב אישי כגון נכות או מחלה כרונית.

למשל, אדם שהגיע לגיל פרישה עשוי להיות זכאי ל-2.25 נקודות זיכוי, הפוטרות אותו מתשלום מס על חלק מהכנסותיו.

2. פטור ממס על קצבת פנסיה

גמלאים רבים מקבלים פנסיה ממעסיקים או מגורמים אחרים, והיא נחשבת להכנסה החייבת במס הכנסה. אולם, החוק מאפשר פטור ממס על חלק מהקצבה, בהתאם למצבו האישי של הגמלאי וגובה הקצבה.

3. פטור ממס לגמלאים בעלי נכות רפואית

גמלאים בעלי נכות רפואית בשיעור של 90% ומעלה (נכות רפואית כוללת הנקבעת לפי סעיפים ספציפיים) זכאים לפטור מלא ממס הכנסה על הכנסותיהם, כולל הפנסיה.

4. פטור על הכנסות מרווחי הון

גמלאים שיש להם הכנסות מרווחי הון, דיוויד, יכולים ליהנות מפטורים או הקלות במס על הכנסות אלו.

הקלות במיסוי לבעלי הכנסות נמוכות

בעלי הכנסות נמוכות, בין אם הם גמלאים ובין אם לא, זכאים להקלות במס שתכליתן לצמצם את נטל המס ולהבטיח שמסכום ההכנסה החודשי יישאר להם סכום גבוה יותר למחייה.

1. נקודות זיכוי על הכנסה נמוכה

נקודות זיכוי ניתנות גם לבעלי הכנסות נמוכות. למשל, עובדים שמרוויחים משכורות הנמוכות ממדרגת המס הראשונה יוכלו לנצל נקודות זיכוי להורדת גובה המס שהם חייבים בו. זה עשוי להיות רלוונטי במיוחד לעובדים במשרות חלקיות או כאלו שעובדים במשרה מלאה אך משתכרים פחות משכר המינימום.

 

2. מענק עבודה

מענק עבודה, הידוע גם כ"מענק הכנסה" או "מס הכנסה שלילי", הוא תכנית המיועדת לתמוך בבעלי הכנסות נמוכות ולהגדיל את הכנסתם. הזכאות למענק תלויה בגובה ההכנסה ובגורמים נוספים. התשלום מתקבל ישירות מהמוסד לביטוח לאומי ויכול לסייע בשיפור המצב הכלכלי.

איך מגישים בקשה לקבלת הטבות והקלות מס?

להלן:

1. פנייה לפקיד שומה

כדי לקבל את ההקלות במס, יש לפנות לפקיד השומה באזור המגורים ולהגיש טפסים רלוונטיים, כגון טופס 135 (דוח שנתי להחזרי מס) או טופס 106 (סיכום שנתי מהמעביד). כמו כן, יש להמציא אישורים רפואיים אם נדרשים, או אישורי הכנסה ממוסדות פנסיה או קופות גמל.

2. הגשת בקשות רטרואקטיביות

במקרים מסוימים, ניתן להגיש בקשות רטרואקטיביות להחזר מס עבור עד שש שנים אחורה. כך, שאם גיליתם שלא ניצלתם את ההקלות המגיעות לכם בעבר, עדיין תוכלו להחזיר לעצמכם את הכספים המגיעים לכם.

3. ייעוץ מס

במקרים בהם אינכם בטוחים כיצד לפעול או אילו הטבות מס מגיעות לכם, מומלץ לפנות ליועץ מס או רואה חשבון. אנשי מקצוע אלו יכולים לסייע לכם במיצוי מלוא הזכויות שלכם, לדאוג שהבקשות יוגשו בצורה נכונה ולוודא שתקבלו את כל הכספים המגיעים לכם.

 

Similar Posts