המגיפה השקטה-בדידות הקשישים בישראל בזמן הקורונה

בדידות יכולה להיות זרז נוסף להשפעות בריאותיות שליליות רבות, כולל שינה מופרעת. בשנת 2010, הקרן לבריאות הנפש מצאה שבדידות היא יותר דאגה לצעירים מאשר לאנשים מבוגרים. אך דבר זה פחות מעודכן למציאות הנוכחית של ימינו, בה רבים מהקשישים אשר גרים לבד, כבר לא יכולים ללכת למקומות שהם היו רב המפגשים החברתיים שלהם (מועדני יום וכו') ואף מעדיפים להישאר מסוגרים בביתם מחשש להידבקות בקורונה. בין ההמלצות להתמודדות עם בעיה זאת היו פיתוח תוכניות חדשות שיעזרו לאנשים מבוגרים להתמודד עם תחושות בדידות, כמו התנדבויות מסוגים שונים דרך הזום ועוד.

אם להאמין למחקרים עדכניים

הבדידות הורגת את הקשישים, ועם אוכלוסייה מזדקנת, ההשלכות הבריאותיות הולכות ומתגברות ועלינו לשאוף לצמצם את הבידוד שלנו לפני שיהיה מאוחר מדי. מאז שישראל הטילה שלושה חסמים שאילצו אנשים להישאר בבית, התמודדו כמה אנשים מבוגרים, במיוחד אלה שחיים לבד, בקשיים גדולים ושגילם המתקדם מציב אותם אוטומטית בראש רשימת האוכלוסיות בסיכון לחלות בנגיף הקורונה ולסבול מסיבוכים קטלניים שלו. הם רחוקים ממשפחתם ומהסביבה, הם צריכים לשמור על עצמם כפליים כאשר שירותי סיעוד בדמות המטפלת הם הקשר האנושי הפיזי היחיד שנשאר להם.

ניסיון לפתרון

כדי להעלות את מורת רוחם של הקשישים, ולאפשר להם לצאת החוצה ולנשום אוויר נקי, לדבר עם מישהו או פשוט לצאת לטיול לחלץ רגליים. כמה יזמים חשבו על כל מיני פתרונות.

למשל הושקה כעת תוכנית שמחברת את מתנדבים עם האוכלוסייה המבוגרת בטלפון. פינוס סיפר כי דור לדור השיק לאחרונה תוכנית בשם עזרה בדרכים, אפליקציית סמארטפון המחברת בין 3,500 מתנדבים לקשישים שהם מטפלים בהם. אחד מכל ארבעה שמתקשרים למתנדבים מדבר על בדידות או בידוד, ו- Get Connected הוא קו סיוע חינמי וחסוי למבוגרים לבקש עזרה בבעיות רגשיות ונפשיות הקשורות לעיתים קרובות לבדידות. פינוס מסביר כי לפני שהפתוגן החל להתפשט בישראל, הפעיל ארגונו מספר תכניות שאיפשרו מפגשים שבועיים בין מתנדבים צעירים לקשישים. מתנדבים שרים שירי יום הולדת, נותנים מתנה קטנה ומנהלים שיחה קצרה עם אדם מבוגר שגר בדרך כלל לבד. הארגון סייע לאלפי ניצולי שואה על ידי חיבור בין מתנדבים לאנשים מבוגרים על סמך מיקומם ותחומי העניין המשותפים שלהם. בנוסף ההכרה בכך ששירותי סיעוד הם חלק חשוב לא רק בפן הטיפולי אלא גם בפן המנטלי חלחלה לתודעה הציבורית וכיום כמות הביטוחים הסיעודיים המבטיחים שירותי סיעוד בגיל מבוגר גדלו לאין שיעור.

לסיכום

חברי הגיל השלישי ימשיכו לחוות זמנים קשים הרבה יותר מאי פעם. והם עשויים להיות מופרדים מהמשפחות, מחברים ומהקהילה שלהם. ויתרה מכך, אומרים לנו לעבור את החוויה הזו שנה אחר שנה. אני בטוח שכולנו חושבים על איך המגיפה המודרנית של קוביד-19 תשפיע על שארית חיינו, אבל כרגע אנחנו צריכים לחשוב על כל הדברים בהם נוכל לעזור למי שצריך את זה יותר מכולנו.

Similar Posts