המדריך השלם על מיזופוניה

    אם אתם לא יכולים לשמוע רעש של לעיסות, שקית נפתחת או משהו שעושה 'קליקים' בידיים באוטובוס, יכול להיות ואתם סובלים מתופעה בשם מיזופוניה. התופעה הזו הוגדרה בשנת 2000 והיא מתייחסת לקושי של אנשים מסויימים ולתחושת הסבל שלהם בשעה שהם שומעים רעש טורדני החוזר על עצמו שוב ושוב. אנחנו מדברים לא רק על תחושה של אי נעימות רגעית, אלא, מי שסובלים מהתופעה יכולים להעיד על עצמם כי הם חווים ממש תחושה של גועל או רתיעה. אם איכות החיים שלכם נפגעת כי אתם פשוט סובלים מרעשים כאלו ואחרים, יש מה לעשות. אנחנו כאן כדי לספר לכם על דרכי הטיפול השונות שיש למדע להציע. 

מתי נדע כי איכות החיים שלנו נפגעת בשל מיזופוניה

מה שצריך להכיר על מיזופוניה הוא שבדומה למחלות נפש דומות, מדובר על הפרעה 'שקופה'. כלומר, בניגוד למי ששבר את הרגל, מה שאפשר לראות ולחוש כלפיו חמלה, אלו הסובלים ממיזופוניה לא זוכים בדרך כלל להכרה. לצורך העניין, אם אתם עובדים במשרד והעובדת לידכם מקליקה על העט שלה שוב ושוב בלי לשים לב, לא תמיד נעים לגשת אליה ולומר לה כי הדבר מוציא אתכם מדעתכם. 

אנחנו רוצים להפריד כמובן בין מי שמרגישים חוסר נעימות ולא מצליחים להתרכז בשל אותם רעשים, לעומת מי שממש חווים תחושה של גועל בזמן שהם שומעים לעיסה של אדם אחר. אנחנו רואים הרבה פעמים קשר בין התסמונת ובין ירידה ביכולת ליצור קשרים חברתיים או הימנעות מפעולות מסוימות בשל אותו הקושי. אבל, כאמור, יש בהחלט מה לעשות עם זה. 

חשוב להבין כי אין טיפול ישיר למיזופוניה אלא פתרונות עוקפים 

אנחנו אמנם מדברים על קושי נוירולוגי, כזה שהמטופל לא שולט בו. אבל היום, אי אפשר למצוא טיפול המיועד רק למיזופוניה בלבד. אנחנו כן מוצאים שתיים שלוש פרקטיקות, אשר מסייעות גם במקרים אחרים ויכולות להפוך רלוונטיות במקרה שלנו. 

טיפול בשיטת CBT: 

בניגוד לפסיכולוגיה האנליטית, אשר התפתחה בתחילת המאה העשרים, כאן אנחנו מדברים על תחום חדש שנחקר רק בשלושים השנים האחרונות. במונחים של מחקר מדעי, מדובר על פרק זמן קצר במיוחד. בתחום הידע הזה אנחנו חוקרים את הקשר בין התניות של המוח ובין תחשות בגוף. אם ננסה להמחיש את זה נתאר לכם מי שעבר אירוע קשה בצבא והוא סובל מפוסט טראומה. יכול להיות שהאירוע התרחש בסמוך למאפייה ולכן, המוח יצר התניה לפיה ריח של מאפים צריך להעורר תחושה של פחד. לאורך הטיפול, אנחנו מנסים לשנות את ההתניה הזו כמו גם התניות נוספות, בהתאם למקרה. יכול להיות ואנחנו יכולים ללמד את המוח מחדש, לא להבחין ברעשים הללו או לפחות לא לעורר את הגוף לתגובות לא רצוניות וכאלו שיפגעו באיכות חייו של המטופל. 

טיפול על ידי מדיטציה וטכניקות מיינדפולנס:

כאן מדובר על טכניקה אשר מגיעה אלינו היישר מהמזרח הרחוק. שם, הנזירים במקדשים ניסו ללמד את עצמם לשלוט בתודעה כדי למנוע סבל. הרעיון הבסיסי הוא כזה: ככל שהאדם יצליח להתרכז בגוף ובמה שקורה כאן ועכשיו, בתוך הגוף שלו, הוא יחווה פחות סבל. תרגול מיינדפולנס יכול להיות באמצעות נשימות, פעילות ספורטיבית כמו יוגה ועוד. היתרון בתרגול מיינדפולנס הוא שאתם לא צריכים שום דבר כדי להמשיך ולתרגל באופן קבוע. אתם בסך הכל צריכים למצוא מקום שקט בו לא יפריעו לכם כמה דקות ובכל יום לנשום עמוק ולהתרכז בנשימה. נסו להרחיב את משך הזמן בו אתם מקיימים את התרגול מחמש דקות, לעשר דקות ויותר. אתם תראו איך לאורך הזמן גם הרגישות לרעשים הולכת ונעשית פחות צורמת ולא נעימה.

 

Similar Posts