צ’ולנט מתכון

צ’ולנט מתכון – והרחבה בנושא

במאמר זה נעסוק בצ’ולנט מתכון נלמד על מהו, מה מייחד אותו ואיך מכינים צ’ולנט מתכון מנצח.

מהו צ'ולנט ומה מייחד אותו? – צ׳ולנט מתכון

צ'ולנט הוא מאכל יהודי מסורתי שמתבשל לאט לילה בסיר, לתבשיל זה היסטוריה ארוכה מאוד והוא עבר מדור לדור, ישנן וריאציות רבות של צ'ולנט, אך המרכיבים הנפוצים ביותר כוללים תפוחי אדמה, בצל, גזר ושעועית.

מה מייחד את הצ'ולנט? שהמנה מתבשלת המון שעות על הגז כשהמרכיב העיקרי של המנה הזו הוא תפוח האדמה, תפוח האדמה משמש כבסיס לתבשיל והוא מבושל עם בצל, גזר, שום ושעועית, הוא גם בטעם זרעי קימל ופירורי לחם שנותנים לו את הטעם הייחודי שלו.

צ’ולנט מתכון – היסטוריה ומסורת

צ'ולנט הוא מאכל מסורתי העשוי מבשר, שעועית ואורז. הוא הוכנס לקהילה היהודית בתחילת המאה ה-19 על ידי רבי ישראל מאיר כגן, המכונה האדמו"ר החסידי.

המנה נקראה במקור "צ'ולנט" כי היא התבשלה לילה בסיר שנקרא "צ'ולנט", זה הפך פופולרי בקרב יהודים שלא יכלו להרשות לעצמם לבשל את האוכל שלהם במהלך השבוע.

צ'ולנט הוא מאכל מסורתי שמכינים בעיקר בשבת, יום המנוחה היהודי, זהו תבשיל בבישול איטי עם בשר וירקות.

ניתן לייחס את הצ'ולנט לתקופה שלפני השושלת (3100 לפני הספירה) במצרים, הוא מוגש באופן מסורתי בשבת, הנחשבת ליום מנוחה ביהדות, בימי הביניים, הוא הוגש לעתים קרובות לחיילים שחסר להם אוכל או שלא יכלו לבשל בגלל פצעי קרב.

צ'ולנט הוא מאכל ישראלי שמכינים באופן מסורתי במהלך חג הסוכות, שחל ביום ה-15 של חודש תשרי.

צ'ולנט הוא מאכל מסורתי שמקורו בישראל, הוא נוצר במקור על ידי יהודים שחיו במזרח אירופה והוא הוגש כארוחה עיקרית במשך מאות שנים, המילה "טשולנט" באה מהמילה ביידיש "כלנט", שמשמעותה "חם".

בתחילה נאלצו יהודים לבשל את ארוחותיהם על אש גלויה כדי להימנע משריפת בתיהם בזמן אבלם על חורבן ירושלים, הם היו מבשלים את ארוחותיהם על גבי מיטה או שולחן מכוסה קש ושבבי עץ.

צ'ולנט מתכון שתתאהבו בו:

מצרכים:

  • 2 ק"ג בשר שייטל חתוך לקוביות
  • 13 יחידות תפוחי אדמה רצוי קטנים
  • 3 ראשי סלרי
  • 240 גרם שעועית שחורה מושרית במים למשך הלילה
  • 190 גרם חיטה מלאה מושרת במים למשך הלילה
  • 190 גרם שעועית לבנה מושרית למשך הלילה
  • 4 בצלים
  • 3 ראשי שום
  • חצי זר אחד של פטרוזיליה רצוי קצוצה
  • 6 ענפי תימין
  • קישקע
  • 1/4 כוס שמן זית
  • מלח ופלפל שחור
  • 3 כפות רסק עגבניות
  • מים עד כדי כיסוי

אופן ההכנה: צ׳ולנט מתכון

  • מכניסים את כל המרכיבים לסיר כאשר הקטניות למטה וכל השאר מעל, מכסים את הסיר ומכניסים לתנור על חום של 200 מעלות למשך שעה.
  • מורידים את הטמפרטורה ל-100 מעלות למשך לילה שלם.
  • טיפים לשמירה על הקישקע שלם בצ'ולנט: צ׳ולנט מתכון.
  • חשוב להפשיר את הקישקע לפני השימוש, עשו זאת בעדינות, במקרר, לילה לפני הבישול.
  • כאשר מניחים את הקישקע בסיר, יש להקפיד שהיא לא מפותלת.
  • יש לפתוח את הקישקע למלוא אורכה ולבדוק שהיא מלאה בכל חלקיה, אפשר בהחלט להעביר חלקי מילוי מצד לצד, אם יש בה חלקים ריקים.
  • יש להרתיח את מרכיבי הצ'ולנט לפני שמניחים את הקישקע בסיר: מניחים את הסיר הגדול שלכם ובו עצמות הבקר, הבשר, הבצל, השעועית, הגריסים ותפוחי האדמה על הגז.
  • מלאו מים עד לגובה המרכיבים, ומביאים את כל העניין לרתיחה. מנמיכים את האש ומניחים את הקישקע מסביב, כמו שבלול. מנקבים כמה נקבים, במזלג או קיסם, לאורך הקישקע, מוסיפים את הביצים וסוגרים את הסיר.
  • לאופים בתנור: חשוב מאוד לאפות את הקישקע בתנור בחום של 100 מעלות בלבד, לאורך לילה.
  • למבשלים על כיריים: הקפידו על חום נמוך ובעבוע עדין ביותר. הוסיפו מים בעת הצורך.

צ'ולנט הוא תבשיל שמכינים באופן מסורתי בשבת, זה עשוי עם עוף, שעורה, שעועית וירקות.

ניתן לאכול צ'ולנט לארוחת בוקר או צהריים, זה נאכל באופן מסורתי בשבת וזה נחשב למאכל מנחם.

לצ'ולנט יש הרבה וריאציות וניתן להגיש אותו גם עם לחם או אטריות.

יתרונותיו של הצ’ולנט

  • טוב לעיכול.
  • טוב למערכת החיסון.
  • טוב ללב.
  • יש בו הרבה חלבון ופחמימות.
  • הוא מכיל גם הרבה ויטמינים ומינרלים שונים שהם חומרים מזינים חיוניים לבריאות טובה.

חסרונותיו של הצ’ולנט

צ'ולנט הוא מאכל יהודי מסורתי העשוי מבשר וירקות שבושלו לילה בסיר,  ישנם חסרונות רבים של מזון זה מכיוון שהוא עלול לגרום לבעיות עיכול, גזים ונפיחות.

המנה יכולה להיות קצת עשירה מדי לטעמם של אנשים מסוימים, הוא גם ידוע כממלא מאוד וקשה לעיכול.

כמה מהחסרונות של אוכל צ'ולנט הם:

  •  האוכל לוקח יותר מדי זמן להכין, מה שאולי לא נוח אם יש לך מעט זמן או שאתה מבשל בדרכים.
  •  המנה יכולה להיות קצת עשירה מדי לטעמם של אנשים מסוימים.
  •  המנה עלולה להיות קשה לעיכול ולעיתים אף להוביל לבעיות.

לצ'ולנט יש הרבה וריאציות וניתן להגיש אותו גם עם לחם או אטריות.

מקווים שנהנתם ולמדתם על מתכון למאכל צ’ולנט ומעל הכל מקווים שייצא טעים, למאמרים נוספים בנושא ובנושאים אחרים מוזמנים לבקר באתרנו.

Similar Posts